Za hitro cesto čez Maribor brez vinjete

Tako v Sloveniji, kot v drugih državah z vinjetnim sistemom, obstajajo avtoceste in hitre ceste na katerih vinjeta ni potrebna. V večini primerov gre za mestne obvoznice ali hitre ceste, ki potekajo skozi mesta.

V Sloveniji imamo takšno rešitev na obali, kjer skozi predor Markovec vinjeta ni potrebna (od tam tudi fotografija), v tujini pa imamo več primerov, ki na podoben način rešujejo mestne obvoznice in hitre ceste skozi večja mesta.

Tudi skozi Maribor poteka hitra cesta, ki je bila do izgradnje avtocestne obvoznice edina tovrstna povezava z Avstrijo. Danes predstavlja hitra cesta, ki poteka od pesniškega rondoja do priključka na Tržaško cesto zgolj alternativno povezavo, saj velika večina tranzita poteka po avtocestni obvoznici.

Hitra cesta skozi Maribor je tako namenjena predvsem Mariborčanom in prebivalcem okoliških občin (na primer Pesnice).

V Stranki mladih - Zeleni Evrope (SMS - ZELENI), ki predstavlja Slovenijo v Evropskih Zelenih, še posebej pa v mariborskem mestnem odboru SMS ZELENI se tako zavzemamo za izvzetje hitre ceste čez Maribor iz sistema vinjete in s tem omogočiti uporab tudi tistim, ki avtocest načeloma ne uporabljajo in tako nimajo vinjete. Takšnih vozil je na mariborskih parkiriščih in cestah vsaj polovica.

Po našem prepričanju mora biti hitra cesta čez Maribor na voljo vsem, saj se bo tako razbremenil promet po lokalnih cestah, zmanjšala onesnaženost zaradi izpuhov med čakanji na semaforjih in kolonah ter nenazadnje povečala prometna varnost.

SMS ZELENI in pobudniki Igor JURIŠIČ, predsednik Stranke mladih - Zelenih Evrope, Donald Keranović, predsednik LO SMS ZELENI Maribor in Otto Schönwtter, organizacijski tajnik SMS ZELENI zato pozivamo tako DARS in MOM, da še pred koncem leta najdejo dogovor in dovolijo na omenjenem odseku hitre ceste tudi vožnjo brez vinjete.

Podporo predlogu bomo zbirali tudi na Facebook strani SMS - ZELENI, STRANKA MLADIH - ZELENI EVROPE.

V Mariboru, 30.5.2018

Igor JURIŠIČ, predsednik Stranke mladih - Zelenih Evrope

Galerija

Stranka mladih - zeleni Evrope
(SMS-ZELENI)
Rimska cesta 8, 1000 Ljubljana
gsm: +386 (0)31 55 66 26
e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Prijava na e-novice

1+2 =
Ime:
Epošta:

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke. Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.

EU Cookie Directive Module Information