Arbitražna odločitev ne onemogoča človeškega dogovora

Poziv predsednikoma vlad Republike Slovenije Dr. Miru Cerarju in Republike Hrvaške Andreju Plenkoviću

V Stranki mladih - Zeleni Evrope smo budno spremljali razglasitev razsodbe arbitražnega sodišča, ki je določilo mejo med Slovenijo in Hrvaško.

Ko gre za strateške interese obeh držav moramo biti na obeh straneh meje zadovoljni, saj je Hrvaška obdržala mejo z Italijo v Piranskem zalivu, Slovenija pa dobila nemoten dostop do odprtega morja.

A poleg strateških interesov so tukaj tudi interesi ljudi, ki živijo na mejnem območju in ki so bili prepogosto žrtve nedorečenosti. Glede na to, da arbitražna sodba dopušča tudi naknadne dvostranske dogovore, predlagamo, da se prisluhne ljudem, ki jim meja kroji življenje.

V Stranki mladih - Zeleni Evrope predlagamo, da državi v prvi vrsti prisluhneta ljudem, ki domujejo na mejnem območju ter v dogovoru z lastniki zemljišč in hiš spremenijo mejno črto tam, kjer otežuje življenje lokalnemu prebivalstvu. Seveda ne sugeriramo, da bi katera od obeh držav v seštevku pridobila ali izgubila ozemlje. Predlagamo le to, da se po uresničenih željah državljanov tako ene, kot druge države, najdete ustrezna nadomestna območja, ki se potem priključijo državi, ki bi zaradi olajšanja življenja prebivalcev izgubila določen del ozemlja.

Sicer se rešitev sliši enostavna in to predvsem zato, ker dejansko je. In v kolikor boste prisluhnili državljanom ob meji, bo pol leta po podpisu arbitražnega sporazuma državi delila meja, ki bo prijazna in ki ne bo razdvajala družin ali kmetov od njihovih zemljišč.

Seveda pa bi rešitev vprašanja meje med prijateljskima sosednjima državama vzela veter iz jader tistih politikov, ki, razen podžiganja sporov, nimajo oprijemljivega programa ali vizije.

V Mariboru, 04.07.2017                                                                                                     

Igor JURIŠIČ, predsednik Stranke mladih - Zelenih Evrope

Galerija

Stranka mladih - zeleni Evrope
(SMS-ZELENI)
Rimska cesta 8, 1000 Ljubljana
gsm: +386 (0)31 55 66 26
e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Prijava na e-novice

1+2 =
Ime:
Epošta:

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke. Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.

EU Cookie Directive Module Information