Prepoved nošenja burke in nikaba v Sloveniji je nepotrebna provokacija

Prepoved nošenja burke in nikaba v Sloveniji je nepotrebna provokacija

Prijazna prošnja predsedniku SDS Janezu Janši k umiku predloga sprememb zakonov!

Spoštovani predsednik SDS g. Janez Janša. V SMS-Zeleni smo zasledili predloge SDS za spremembo zakonov o varstvu javnega reda in miru ter zakona o mednarodni zaščiti. Za spremembo navajate tako kulturne kot varnostne razloge, ki po trdnem prepričanju SMS - Zeleni niso upravičeni; z morebitno spremembo pa bi dosegli ravno nasprotno od tega, kar zagovarjate v javnosti.

Dovolite, da najprej oporekam kulturnim razlogom. Seveda niti burka niti nikab nista del slovenske tradicije, a to nikakor ne kliče po potrebi spremembe zakona v smislu prepovedi. Tudi burek, kebab in navsezadnje ameriška hitra prehrana niso del slovenske kulture in tradicije, pa niso prepovedane. Verjetno še pomnite čase, ko so bile v nekdanji domovini določene stvari nedopustne ali celo prepovedane, pa ste bili prav vi eden tistih, ki se je proti temu boril in zato je toliko manj razumljivo, da sedaj počnete prav to - predlagate, da zakonodaja izloči določeno vrsto oblačil, ki jih nosijo pripadnice določene religije. Slovenija je v tem trenutku lahko za vzor večini evropskih držav, ko govorimo o sobivanju pripadnikov različnih veroizpovedi, zaradi česar se tudi tu živeči muslimani in muslimanke počutijo prijetno in ne vidijo potrebe po bolj izraziti identifikaciji, kot so nikabi in burke. Tudi sami lahko ugotovite, da so v Sloveniji zelo redke muslimanke, ki nosijo oblačila, katera želite prepovedati. Sama prepoved bo seveda napad na nekaj, kar se v Sloveniji skoraj ne uporablja in bo kvečjemu sprovocirala nekatere, da bodo začele takšna oblačila uporabljati.

Drug vidik, ki pa je še manj razumljiv, pa je varnostni. Naključno ali ne, ampak prav v Franciji in Belgiji, kjer so ta oblačila prepovedana, so celice ekstremnih islamskih skupin najbolj dejavne in prav ti dve državi sta najbolj izpostavljeni temu ekstremizmu in posledično terorizmu. Seveda ostro obsojam vsak terorizem, pa naj bo verske, politične ali druge narave in v popolnosti sočustvujem s svojci žrtev tovrstnih napadov v Rusiji, Franciji, Nigeriji, Maliju in drugje po svetu. Ne glede na to pa verjamem, da so pogoji za nastanek ekstremnih islamskih skupin dosti boljši tam, kjer se pripadniki te religije počutijo odmaknjeni in kjer jim zakonodaja prepoveduje določene običaje, kot pa tam, kjer živijo v sožitju z večinskim prebivalstvom. Prav zato sem mnenja, da bi zakon, ki bi prepovedal nošenje burk in nikabov kvečjemu povzročil razburjenje slovenskih muslimank in muslimanov in omogočil pogoje za razvoj radikalnih islamskih skupin, ki bi zagotovo negativno vplivale na varnostno situacijo v Sloveniji, česar si zagotovo nihče od nas ne želi.

K temu naj dodam še tretji, ekonomski vidik. Po mojem vedenju so muslimanke, ki nosijo nikabe ali burke v Sloveniji v veliki večini turistke, ki prihajajo iz arabskih držav bogatih z nafto in raje pridejo v Slovenijo kot v države, kjer so njihova oblačila prepovedana. S takšno spremembo zakona bodo turisti iz teh držav skoraj zagotovo črtali Slovenijo s seznama, kar bo imelo tudi gospodarske posledice.

Osebno sicer zmerom verjamem v dobro v ljudeh in tako tudi verjamem, da so g. Janez Janša in vodstvo SDS s takšnimi predlogi, a brez upoštevanja zgoraj navedenih argumentov res želeli prispevati k varnosti in prav zato verjamem, da bodo temeljito proučili zgornje argumente in predvsem zaradi varnosti Slovenije predlog sprememb zakona umaknili, saj bi sprejem zakona večplastno škodil Sloveniji in njenim državljanom, ne glede na njihovo versko ali politično prepričanje.

Zaradi vseh zgoraj navedenih argumentov Vas, spoštovani predsednik SDS g. Janez Janša, prijazno prosim, da predlog sprememb zakona umaknete za dobrobit Slovenije in njenih državljank in državljanov.

V Mariboru, 24.11.2015

Igor JURIŠIČ, predsednik Stranke mladih - Zelenih Evrope

Galerija

Stranka mladih - zeleni Evrope
(SMS-ZELENI)
Rimska cesta 8, 1000 Ljubljana
gsm: +386 (0)31 55 66 26
e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Prijava na e-novice

1+2 =
Ime:
Epošta:

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke. Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.

EU Cookie Directive Module Information