ZELENI PROTIKRIZNI UKREPI

Predsednik SMS-Zelenih je objavil odprto pismo predsednici Vlade RS mag. Alenki Bratušek s pozivom k Zelenim protikriznim ukrepom kot sledi:

 

 

Predsednica vlade išče 200, mi ponujamo vsaj 500 milijonov evrov


Uvodoma želim poudariti, da se v SMS-Zelenih zavzemamo za trajno racionalno obnašanje države ter jasne in v naprej izdelane scenarije v primeru kriznih situacij.

Ne glede na to, pa je nesprejemljivo, da bi ceno za napake vladajočih struktur solidarno plačevali državljani. Vsaj do takrat ne, dokler se ne bo med vse tudi solidarno razdelilo premoženje posameznikov v švicarskih in ciprskih bankah ter premoženje, ki so ga v strahu pred rubežem nedotakljivi posamezniki panično prepisovali na druge družinske člane.

V SMS-Zelenih predlagamo naslednje ukrepe, ki bodo prinesli vsaj dvakrat toliko, kot Slovenija v tem trenutku potrebuje ter spodbudili gospodarsko rast in potrošnjo, ki bi jih predlagan dvig DDV-ja zagotovo zavrl.


1. Izstop iz zveze NATO. Ne članarina, ki sicer ni majhna, ampak predvsem stroški, ki s tem nastanejo, so enormni. Varnost? Slovenska policija nima za gorivo, mi pa varujemo Slovenijo v Afganistanu… kaj takega je težko zagovarjati ali razumeti. Če se vlada želi prepričati o dobronamernosti NATO-a, predlagajmo, da vsaj zamrznemo članstvo in iz tega izhajajoče obveznosti, dokler Slovenija ne doseže vsaj 5% gospodarske raste. Tako bomo lahko na lastnem primeru videli ali je NATO namenjen varnosti (v tem primeru socialni varnosti članice - torej Slovenije) ali zgolj interesom ene države.


2. Nemudoma pristopiti k regulaciji dela na črno. Ne s sankcijami, ampak s pozivom k legalizaciji, kjer bi državni uradniki vsem, ki bi naredili samo-prijavo pomagali z nasveti, izpolnjevanjem obrazcev… Določili bi prehodno obdobje in sprejeli splošno amnestijo za delo na črno za nazaj za vse, ki bi svojo »obrt« do določenega datuma prijavili.


3. Optimizacijo političnega aparata in javne uprave in sicer na način, da se za 1/3 zmanjša sestava Državnega zbora, Državnega sveta ter mestnih in občinskih svetov. V javni upravi se uvede 36 (namesto 40) urni delovnik in s tem zmanjša stroške plač za 10%. Za manjše občine na povezanem območju se uvedejo skupne občinske uprave, ki morajo združevati toliko občin, da pokrivajo najmanj 10.000 prebivalcev.


4. Celovita prenova sistema zdravstvenega in pokojninskega zavarovanja, saj velik odstotek vsega denarja namenjenega za zdravstvo ostaja v sistemu zdravstvenega zavarovanja. Enako velja tudi za pokojninsko blagajno.

5. Drastično zmanjšati stroške zaporov. Danes je v Sloveniji v zaporih približno 1.400 oseb, ki stanejo davkoplačevalce 83 EUR/dan. To je preko 100.000 EUR dnevno ali preko 40 milijonov letno . Po vzoru nekaterih razvitih držav predlagamo uvedbo "hišnega zapora", kjer bi zapornikom, ki prestajajo krajše zaporne kazni omogočili prestajanje zaporne kazni doma, pri čemer bi zaporniki imeli aktivno zapestnico, ki bi policiji javljala njihovo lokacijo, zapornikom pa omejila radij njihovega gibanja na območje, ki bi ga v naprej določili. Takšno prestajanje zaporne kazni bi bilo bistveno bolj humano, za državo pa bistveno ceneje oziroma skoraj brezplačno.

Za zaključek poudarjamo, da je prelaganje odgovornosti za sprejemanje neustavnih zakonov na državljane s povišanjem DDV-ja ali davka na dohodke popolnoma nesprejemljivo, saj bi takšni ukrepi dodatno zmanjšali trošenje prebivalstva, spodbujali delo na črno in v končni fazi vodili v še večjo krizo.

Upam le, da bo Vlada mag. Alenke Bratušek dovolj močna, da bo sprejela našo sugestijo in ne bo podlegla lobijem, ki so to državo pripeljali do točke, ko mladi več ne vidijo prihodnosti, starejši pa se le nostalgično spominjajo dobrih starih časov.

Igor JURIŠIČ, predsednik SMS

Galerija

Stranka mladih - zeleni Evrope
(SMS-ZELENI)
Rimska cesta 8, 1000 Ljubljana
gsm: +386 (0)31 55 66 26
e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Prijava na e-novice

1+2 =
Ime:
Epošta:

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke. Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.

EU Cookie Directive Module Information