Pomagajmo tistim ki pomagajo

Težava: Podnebne spremembe se dogajajo tudi oziroma predvsem zaradi našega malomarnega odnosa do okolja, izpustov toplogrednih plinov, nekontroliranega krčenja amazonskega pragozda... Del posledic čutimo tudi v Sloveniji.

Zelena rešitev: Na lokalnem, slovenskem, evropskem in globalnem nivoju se Zeleni (Slovenijo v Evropskih zelenih zastopamo SMS-Zeleni) borimo za zmanjševanje negativnih vplivov na okolje. V nadaljevanju pa nekaj besed, kako lahko sami vplivate na okolje in s tem na našo prihodnost.

 

Kaj lahko za okolje storimo sami in kako lahko pomagamo gasilcem, ki sanirajo posledice

Za podnebne spremembe smo odgovorni vsi, saj med nami ni takšnega, ki okolja ne bi obremenjeval. Vsak izmed nas pa lahko stori nekaj, da k temu pripomore.

Na spletu je na desetine koristnih nasvetov, kako lahko vplivamo, a za začetek predlagamo le en ukrep: Znižajte temperaturo ogrevanja za 1°C. S samo tem ukrepom povprečno gospodinjstvo prepreči nastanek 300 kg CO2! In kakšna je nagrada za to? S tem ukrepom (zmanjšanje temperature npr. z 22°C na 21°C) prihranite pri ogrevanju približno 6%.

Seveda je ukrepov veliko več, a tisti, ki mislijo, da en sam ne more pomagati, se zelo motijo, saj so prav gospodinjstva tista, ki v seštevku bistveno vplivajo na podnebne spremembe.

A podnebne spremembe so tukaj, z njimi pa tudi neprijetne posledice, s katerimi smo se pred nedavnim soočili tudi v Sloveniji. Z njimi se je soočal vsak izmed nas, a kot vedno, so levji delež pri odpravi posledic doprinesli gasilci.


S tem tudi pozivam vse državljanke in državljane Republike Slovenije, da se gasilcem zahvalimo tudi na način, da jim namenimo od 0,1 do 0,5% od svoje dohodnine. To nas ne stane nič, saj se drugače ta denar nameni v proračun Republike Slovenije.

Navodila in seznam upravičencev najdete na spletni strani www.dobrodelen.si , kjer je tudi obrazec, ki ga lahko natisnete in odnesete/pošljete na davčni urad ali pa to storite preko aplikacije eDavki preko spleta.

V prilogi je tudi primer izpolnjenega obrazca.

Nič nas ne stane, da smo dobrodelni. Pomagajmo tistim, ki pomagajo!

Igor JURIŠIČ, predsednik Stranke mladih – Zelenih Evrope                       Maribor, 6. februar 2014

Galerija

Stranka mladih - zeleni Evrope
(SMS-ZELENI)
Rimska cesta 8, 1000 Ljubljana
gsm: +386 (0)31 55 66 26
e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Prijava na e-novice

1+2 =
Ime:
Epošta:

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke. Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.

EU Cookie Directive Module Information