SMS ZELENI: Nadaljevanje gradnje TEŠ 6 je nedopustno!

darko-bojko

SMS ZELENI: Nadaljevanje gradnje TEŠ 6 je nedopustno!

Ljubljana, 15. 2. 2012

»SMS - ZELENI odločno nasprotujemo nadaljevanju projekta TEŠ 6. Od pristojnega ministra zahtevamo, da ukrepa in na seji vlade predlaga moratorij na nadaljevanje izvajanja projekta ter čimprejšnjo ustanovitev etične komisije, ki smo jo predstavniki nevladnih organizacij in političnih strank predlagali pred nekaj dnevi. V nasprotnem primeru si bomo očitno državljani primorani zaustavitev gradnje izboriti sami, fizično, na licu mesta.« je v izjavi za javnost SMS ZELENI povedal predsednik stranke, mag. Darko Krajnc.

Da se za Slovenijo škodljivi, nepotrebni in anti-razvojni projekt kontinuirano nadaljuje kljub številnim pomislekom in pozivom k temeljiti presoji, je nedopustno. Izsiljevanja se stopnjujejo že tretje leto z namernim metanjem denarja skozi okno. SMS ZELENI obsojamo takšno za Slovenijo škodljivo dogovarjanje za posle in nakazovanje denarja na račune tujih izvajalcev vnaprej ter podpisovanje škodljivih pogodb z nenormalno visokimi kaznimi. S takšno pritlehno taktiko naravnost tiščanja denarja ven in začetkom gradnje še pred njeno odobritvijo, želijo vodilni v TEŠ in HSE izsiliti državna sredstva in se zavarovati pred odpovedjo projekta. Takšno vodenje in izvajanje projekta je kriminalno dejanje in se očitno lahko mirno dogaja le v državi, kjer je sistem popolnoma odpovedal, v Sloveniji, kjer so si fosilni energetski lobiji popolnoma podredili državo.

Mag. Bojko Jerman: »TEŠ 6 je sinonim za neprimerno voden projekt«

»Projekt vodi javno podjetje, kot da gre za komercialni projekt kar nekega podjetja. Dejansko gre za javni projekt, za izkoriščanje javne dobrine, premoga, za javno energetsko politiko, za javna poroštva za kredite, tudi za javno uporabo in plačevanje tako proizvedene elektrike, za javne eksterne, okoljske stroške in koristi…Ob tako pomembnem javnem strateškem projektu, se tako prejšnja dva ministra kot aktualni minister v kamero 'hvalijo', da o projektu nič natančnega ne vedo, da pogodb niso videli in da oni res ne morejo vtikati nosu v vsako poslovno pogodbo. Kot da bi imeli vsak dan na mizi za več milijard evrov raznih pogodb in odločitev. Takšno obnašanje lahko pomeni le dvoje: ali so ministri vključeni v marketinške stroške tega projekta ali pa so opravilno nesposobni.«

SMS ZELENI smo spomladi 2010 na Svetu Evropskih Zelenih predlagali Resolucijo za ustavitev projekta nove termoelektrarne v Šoštanju. Sprejeta je bila soglasno. Pri boju zoper podaljševanje fosilne ere v Sloveniji in boju za hitrejši prehod na obnovljive vire energije in tlakovanju poti v nizko-ogljično družbo, pogrešamo aktivnejšo vlogo evropskega Komisarja za okolje g. Janeza Potočnika v domovini.

Galerija

Stranka mladih - zeleni Evrope
(SMS-ZELENI)
Rimska cesta 8, 1000 Ljubljana
gsm: +386 (0)31 55 66 26
e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Prijava na e-novice

1+2 =
Ime:
Epošta:

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke. Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.

EU Cookie Directive Module Information