Raje naravna zelišča kot sintetični farmacevtski antidepresivi

 

SMS - ZELENI podpiramo uporabo domačih zelišč, ki se jih čudno omejuje, ne pa antidepresivov. V zadnjih desetih letih se je poraba antidepresivov v naši družbi več kot podvojila. Alarmantno je tudi število rednih pivcev alkoholnih napitkov, ki je v teh kriznih časih še povečuje, kakor se povečuje tudi socialna stiska ljudi.

SMS - ZELENI menimo, da so dostopni podatki Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije  o povečanju količine zaužitih antidepresivov nadvse zaskrbljujoči. Edino korist od tega pa imajo farmacevtski giganti, ki se močno zavzemajo za omejevanje zeliščarstva in nadaljnjo kriminalizacijo konoplje. Znano je, da je tabuizirana indijska konoplja že od nekdaj veljala za "čudežno večnamensko" zdravilno rastlino. Slednja za razliko od sintetičnih zdravil, antidepresivov, nima skoraj nobenih negativnih stranskih učinkov, prej zdravilne.

V Sloveniji kadi konopljo vsaj 20% mladih. SMS Zeleni se zavzemamo za njeno dekriminalizacijo in legalizacijo, saj bi s tem stopili na pot zmanjševanja škode, ki jo prinaša tudi nevedno posploševanje o njeni nevarnosti. Pridobitve zakonske ureditve tega področja bi se poznale tako na zdravstvenem, varnostnem in davčnem področju, saj bi se tudi na tem področju zamejila siva ekonomija. Zmanjšalo bi se število kaznivih dejanj, ki se sedaj dogajajo zaradi neusklajene zakonodaje in policijske prakse ter povzročajo tudi sodne zaostanke.

"Ljudje v težavah skušajo slednje pozabiti s pomočjo alkohola ali antidepresivov. Stranski učinki obeh pa so zaskrbljujoči, celo smrtno nevarni. Naravna zelišča, kot je tudi indijska konoplja, stranskih učinkov skorajda nimajo, ni še znan primer smrti zaradi njihove rabe. Dovoljena raba konoplje za osebne namene je manj škodljiva, kot npr. pitje alkohola ali zloraba tablet."

Legalizirana uporaba konoplje v zdravstvene in osebne namene bo državi omogočila nadzor na proizvodnjo in uporabo ter dodaten priliv denarnih sredstev v državno blagajno, ki jih sedaj poberejo sosednje države (dronabinol olje dobite na recept v Avstriji) in kriminalne združbe. Pomembno bo vplivala tudi na gospodarstvo, saj lahko v mnoge zapostavljene regije prinese razvojni potencial. Konoplja je namreč ena najbolj hitro rastočih rastlin in ima vsestransko uporabno vrednost. Prav zaradi slednjega pa se je znašla na črni listi velikih energetskih, surovinskih in farmacevtskih lobijev. SMS ZELENI smo za ZELENI PREBOJ, katerega del je lahko tudi konoplja.

Galerija

Stranka mladih - zeleni Evrope
(SMS-ZELENI)
Rimska cesta 8, 1000 Ljubljana
gsm: +386 (0)31 55 66 26
e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Prijava na e-novice

1+2 =
Ime:
Epošta:

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke. Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.

EU Cookie Directive Module Information