Lunackova: Zahtevamo radikalno spremembo k ekološki in socialni poti

groene vlag

Zahtevamo radikalno spremembo k ekološki in socialni poti, prekiniti moramo črpanje nevzdržljivih virov (nuklearna, fosilna energija) in graditi dolgoročne trajnostne, vzdržljive vire, je na okrogli mizi SMS - Zelenih danes v Ljubljani poudarila nekdanja predsednica Evropske zelene stranke in evropska poslanka Ulrike Lunacek.

Omenjene zahteve so izvzete iz razvojnega programa Evropske zelene stranke t.i. Green New Deal. Program je po mnenju predsednika stranke SMS - Zeleni Darka Kranjca priložnost Slovenije za izhod iz krize, prinaša politiko, odgovorno do ljudi in okolja. "Verjamem, da ima Slovenija dovolj potenciala, tako v okolju kot med ljudmi," je poudaril.

Ob tem je izpostavil, da gradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj ne potrebujemo, saj da se energetska slika Slovenije z obnovo četrtega in petega bloka celo izboljša.

Strankin kandidat za poslanca Blaž Kavčič je izpostavil, da je zelena pot edina razvojna pot. Ob tem je spomnil, da politiki z največjo javnomnenjsko podporo govorijo o vitki državi, o varčevanju, medtem ko SMS - Zeleni poudarjajo, da potrebujemo spremembe najprej v finančnem sistemu in v našem odnosu do človeka in do njegovega naravnega ter družbenega okolja. "Rešitve so za vogalom, samo potrebujemo več poguma za korenite spremembe, da v središče namesto profita postavimo kakovostno življenje," je dejal.

Lunackova je izpostavila pomen "zelenih" v parlamentu, ki ne razmišljajo o rezih ekoloških investicij, socialnih rezih, temveč o spremembah sistema, o razvojnih priložnostih in ekološki pravičnosti. "V časih podnebnih sprememb moramo vlagati v okolje, v zelena delovna mesta. Za en milijon evrov investicij načeloma dobimo tri delovna mesta in pol. Če ta milijon vložimo v zeleno delovno mesto pa dobimo 16 novih delovnih mest," je poudarila.

Nina Štros iz Greenpeacea pa je izpostavila, da bi morale vse stranke govoriti o zeleni poti kot edinem možnem razvoju v prihodnje. "Rast bo zelena ali pa je ne bo. Zavedati se moramo, da nam okolje postavlja naravne omejitve," je opozorila.

Osrednji dogodek volilne kampanje liste SMS Zeleni in okrogla miza z nekdanjo predsednico Evropske zelene stranke Ulriko Lunacek z naslovom Green New Deal.

Novica je povzeta po STA (mke/jb)

Galerija

Stranka mladih - zeleni Evrope
(SMS-ZELENI)
Rimska cesta 8, 1000 Ljubljana
gsm: +386 (0)31 55 66 26
e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Prijava na e-novice

1+2 =
Ime:
Epošta:

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke. Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.

EU Cookie Directive Module Information