Mag. Blaž Kavčič se predstavi

https://blockchaingamealliance.org/top-face-dating-site-reviews/Se lahko na kratko predstaviš našim članom?

20 let v gospodarstvu, 10 let v politiki, nekaj vmesnega, mešanega obdobja. Strokovno in tudi osebnostno me je precej oblikovalo moje delo v mednarodnem poslovnem prostoru najprej v Iskri, kasneje pa kot mednarodnega poslovnega konzultanta. Resneje sem se začel približevati politiki skozi delovanje civilne družbe, konkretno - vaščani iz okolice Škofje Loke so me povabili k sodelovanju pri preprečitvi izgradnje smetišča pod idilično in zgodovinsko dragoceno vasico Crngrob. Uspelo nam je in korak po korak sem se najprej vključil v lokalno in kasneje v državno politiko. Sedaj sem že skoraj 4 leta predsednik Državnega sveta, drugega doma slovenskega parlamenta, ki ga sestavljajo državni svetniki kot nepoklicni politiki, a verodostojni in strokovni zastopniki ustavno določenih delov slovenske družbe.

  Zakaj si za nadaljevanje političnega delovanja izbral našo stranko?

Kot predsednik Državnega sveta tesno sodelujem s civilno družbo, ustanovili smo Svet za inovativno družbo in na različne načine oblikovali elemente novega družbenega dogovora, ureditve bolj po meri srednjega razreda, z bolj izpostavljenimi usmeritvami v družbeno pravičnost, a hkrati spodbujanje aktivne vloge državljanov. Vesel sem bil povabila k sodelovanju s strani vodstva SMS, ker ocenjujem, da je to stranka ki ima potencial verodostojnega zastopanja pravih družbenih usmeritev. In to ne samo na deklarativni ravni, z besedami - to so itak vse stranke, ampak je SMS - Zeleni stranka, ki ni podrejena nobenemu centru moči, v ospredje postavlja, človeka, človekove pravice, odgovoren odnos do človekovega naravnega in družbenega okolja. Kot edina slovenska stranka je članica Evropskih zelenih, to pa je družbena usmeritev, ki zavzema osrednje mesto v Evropi.

 Kakšno dodano vrednost je SMS pridobila s tvojo včlanitvijo?

Kot smo si z večino ljudi v vodstvu in članstvu podobni po najpomembnejših usmeritvah, smo si različni po izkušnjah in strokovnih usmeritvah. Mislim da se odlično dopolnjujemo in bomo znali tudi pri različnih stališčih oblikovati tvorne rešitve.

  Zakaj si se sploh odloči za vstop v politiko?

Pri delu v gospodarstvu sem se vse bolj soočal z gospodarskimi izzivi, ki so bili povezani z državni politiko, npr. sanacija telekomunikacijske industrije Iskre, začetki uvajanja sodobnih telekomunikacijskih in informacijskih rešitev, izginjanje meje med industrijo in storitvami. Ugotovil sem, da je slovenska politika polna nerazumevanja do gospodarskih vprašanj in na tem področju želim dati svoj prispevek. Mimogrede - ali poznate kakšnega izkušenega uspešnega gospodarstvenika med ministri odhajajoče vlade? Kopica akademikov, vse vedo, vse znajo - gospodarstvo nam pa propada, dodana vrednost na zaposlenega usiha! Sicer pa povejmo naravnost - sodobnega življenja si žal ne znamo zamisliti ne da bi se nekdo ukvarjal z vprašanji delovanja lokalne skupnosti, države. Od kanalizacije, do vrtca, šolstva in univerze, do zdravstva, sodstva,... Vprašanja skupnega življenja je torej treba reševati. Naj pridejo naprej tisti, ki znajo to bolje in v javnem interesu.

  Lahko zelena eko-socialna politika ponudi prave rešitve za izhod iz krize?

Sodobna eko-socialna politika je edina smer dolgoročnega preživetja človeške civilizacije. Vprašanje je samo kdaj bomo to začeli v polni meri upoštevati - dokler bomo lahko stvari urejali še razmeroma neboleče, ali bomo čakali, da bo prišlo do regionalnih vojn, migracij, pomanjkanja vode in hrane... in se bodo stvari "urejale" na strahotno boleč način - za posameznika in družbo.

  Kdo in kako lahko sploh reši državo iz primeža partikularnih interesov?

Tega ne bo storil nihče, ki je do sedaj igral odločevalsko vlogo na najvišji ravni, še posebej pa ne tranzicijski profiterji. Nisem pretiran optimist za decembrske volitve, a upam, da bo bomo določeno vlogo le pridobili tisti, ki nismo podrejeni do sedaj prevladujočim centrom moči. Samo sprememba sestave Državnega zbora, z močnejšo (ali sploh) vlogo SMS - Zelenih je lahko začetek prenove.

  Kako preseči delitev Slovencev na dobre-slabe, naše-vaše?

Zavejmo se enkrat, da smo rojeni v ta prostor in čas - jaz, ti, Janša, Pahor, Erjavec,... Dani smo si, torej se začnimo spoštovati in upoštevati. Oblastna pooblastila morajo postati osnova dojemanja družbene odgovornosti in ne kupon za kopičenje bogastva in politične moči ožjih skupin. Izpostaviti moramo dostojanstvo našega državljana kot vrednoto in usmeritev - otroka, študenta, upokojenca, inženirja, politika, učitelja,... Sodobna velika knjiga sta v osnovi Splošna deklaracija o človekovih pravicah in Ustava Republike Slovenije. Prevladujoča delitev na leve in desne je resnično preživeta. Potrebujemo stranko ki bo zastopala 88% (v ZDA pravijo da je to 99%) državljanov - srednji razred in trajnostni razvoj. Verjamem da so to SMS – Zeleni.

  Zakaj je 'biti Slovenec' za vas vrednota?

Smo en poseben pojav. Če se ne bomo spoštovali sami, če se ne bomo imeli radi - nas nihče ne bo pogrešal. Kot nacija smo se vzpostavili po 1. svetovni vojni, do takrat smo presihali in se skozi stoletja ohranili kot kmetje in kot častilci kulture, knjige. Je pa nekaj posebnega na tem našem koščku zemlje in na nas. Menda so bili na našem ozemlju gozdovi tudi takrat, ko je bila ostala Evropa pod ledom. Še 200 let nazaj je bilo samo kakšnih 30% našega ozemlja pod gozdom. Naši predniki so nam z veliko modrosti ustvarili odlične osnove za uspešno uveljavljanje sedanjih generacij. Poleg gozdov in lesa, vode, kmetijske površine, geostrateški položaj, status pomorske nacije skupaj s pristaniščem in še posebej - ustvarjalno sposobnost slovenskega človeka. Napravimo iz naših potencialov vrednote!

 

Galerija

Stranka mladih - zeleni Evrope
(SMS-ZELENI)
Rimska cesta 8, 1000 Ljubljana
gsm: +386 (0)31 55 66 26
e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Prijava na e-novice

1+2 =
Ime:
Epošta:

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke. Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.

EU Cookie Directive Module Information