Zeleno gospodarstvo je razvojna priložnost za Slovenijo! Ne smemo je zamuditi!

DSC07222
Kandidati na listi SMS ZELENI smo na današnji novinarski konferenci poudarili, da je zdravo gospodarstvo in odpiranje novih delovnih mest, poleg vzdrževanja zdravega okolja in varovanje javnega interesa, bistvo njihovih prizadevanj. SMS ZELENI menimo, da zelene gospodarske panoge, prinašajo velike podjetniške priložnosti, ki pa so do sedaj skoraj povsem zapostavljene. SMS – ZELENI tudi nasprotujemo sprejetju novega Predloga uredbe o podporah električni energiji, proizvedeni iz OVE, ki ga namerava Vlada sprejeti v tem tednu. Podpiramo predlog Združenja za fotovoltaiko Slovenije, da se predlog zavrne, saj ogroža obstoj 2000 zelenih delovnih mest.

Mag. Blaž Kavčič je na podlagi svojih dolgoletnih izkušenj v gospodarstvu poudaril, da bo v prihodnjih letih nujno potrebno spremeniti doktrino razvoja gospodarstva, ga usmeriti v družbeno odgovorno in trajnostno smer razvoja in ga narediti človeku prijaznejšega in okoljsko sprejemljivejšega.

»SMS ZELENI se zavzemamo za zelene in modernejše tehnologije, ki prinašajo bistveno večje dodane vrednosti in večjo kakovost življenja. Usmeritev v zeleno gospodarstvo prinaša rešitve, ki dvigajo kakovost življenja vsakega posameznika,« je komentiral mag. Blaž Kavčič.

SMS ZELENI s svojim programom nudimo konkretne rešitve na poti k okoljsko in družbeno sprejemljivejšim načinom gospodarstva. »Gozdarstvo in lesno predelovalna industrija, na primer, je gospodarska veriga, ki lahko v zelo kratkem času zaposli nekaj tisoč ljudi. Nujna je tudi energetska obnova starejših javnih objektov, ki lahko prinese več deset tisoč novih delovnih mest. Pogoj so zelena javna naročila. Država pomeni kar 40% premoženja. To bi moralo imeti razvojno funkcijo,« je še dodal mag. Blaž Kavčič.

Barbara Bedenk, ki ima veliko izkušenj na področju turizma in trgovine, je poudarila, da mora varovanje okolja zaživeti v praksi. »Turizem bi lahko bil strateška gospodarska panoga v Sloveniji (a se ga v predvolilni noriji sploh ne omenja), s pravilnim pristopom bi ustvarili veliko zelenih delovnih mest, skrb za naše okolje in naravo je za razvoj turizma ključni element« je komentirala Barbara Bedenk kandidatka na listi SMS ZELENI v Ljubljani.

SMS - ZELENI se zavzemamo za ekološko trajnostni turizem. Menimo, da je glede na geografske in etnografske značilnosti našega prostora, ta usmeritev najbolj primerna za Slovenijo. Predlagamo, da se pripravi strategija razvoja slovenskega turizma, ki bo upoštevala trajnostni razvoj in izboljšala slovensko prepoznavnost v svetu.

mag. Marko Femc je kot uspešen podjetnik že pred leti usmeril v izdelavo sončnih elektrarn in mnogih elementov, ki prispevajo k varovanju okolja. Meni, da je na tem področju velika priložnost.« SMS – ZELENI nasprotujemo sprejetju novega Predloga uredbe o podporah električni energiji, proizvedeni iz OVE, ki ga namerava Vlada sprejeti ta teden. Podpiramo predlog Združenja za fotovoltaiko Slovenije, da se predlog zavrne, saj ogroža obstoj 2000 zelenih delovnih mest. Nov predlog uredbe bo v let u20131 uničil panogo fotovoltatike v Sloveniji, saj predvideva dvakrat na leto znižanje podpore za 8 odstotkov, dodatno pa še 1 odstotno znižanje za vsakih 5 MW nad 30 MW.«

Mag. Bojko Jerman kot strokovnjak za učinkovito rabo energije v zgradbah in obnovljive vire energije konkretno svetuje glede boljše izrabe energije. »živimo v času, ko lahko za ceno poprečnega stanovanja, zgradimo hišo, ki proizvede več energije, kot jo porabi. Z vlaganji v obnovo stavb bi lahko letno prihranili precejšnja sredstva pri vzdrževalnih stroških, ob tem pa povečali zaposlenost in ekonomsko rast v gradbeništvu. Pasivne in nizko energijske hiše so danes minimalni standard pri zasebnih investitorjih, zato nam povpraševanje in realizacija strmo naraščajo. K temu prispevajo tudi subvencije Eko sklada, domača in evropska zakonodaja ter namenske spodbude« je komentiral mag. Bojko Jerman.

Mag. Tomaž Ogrin je zbranim povedal, da bomo SMS – Zeleni, uvedli standard družbene odgovornosti podjetij »na ta način bomo ustvarili sistemsko bazo podjetij, ki bodo kos vsaki krizi, s tem pa tudi Slovenija. Le močno družbeno odgovorno izvozno gospodarstvo in specialni turizem nas lahko, tako kratkoročno kot srednjeročno, peljejo k avstrijskim povprečnim neto plačam 2.000 evrov«.

»V gospodarstvu podjetja privzemajo standarde (npr. ISO 9000, 14.000, 19.000), s katerimi se zavežejo h kvalitetnemu poslovanju, kvaliteti proizvodov in odgovornosti do okolja. SMS – Zeleni pa bomo vpeljali izredno pomemben sistemski standard družbene odgovornosti podjetij. Država bo sklenila s podjetji na prostovoljni osnovi pogodbe o družbeni odgovornosti. V pogodbah se bosta obe strani zavezali k stalnem napredku podjetij, pomoči države pri trženju v svetu, obvezen bo razvojni oddelek, stabilnost zaposlovanja in odpiranje novih delovnih mest z višjimi prejemki, še posebej za mladino takoj po končanem šolanju. Široka baza teh podjetij pomeni tudi dobre možnosti za prezaposlovanje brez izgube dela. Po poskusnem obdobju bo Slovenija standard ponudila tudi Evropi, saj pomeni eden od pomembnih ključev za izhod iz krize in za blagostanje vseh slojev družbe, ne zgolj peščice in za takojšnjo zaposlitev mladih« je še dodal mag Tomaž Ogrin, kandidat na listi SMS ZELENI v Ljubljani.

Galerija

Stranka mladih - zeleni Evrope
(SMS-ZELENI)
Rimska cesta 8, 1000 Ljubljana
gsm: +386 (0)31 55 66 26
e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Prijava na e-novice

1+2 =
Ime:
Epošta:

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke. Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.

EU Cookie Directive Module Information