NEFORMALNE MREŽE OBVLADUJEJO PRAVNO DRŽAVO

111124-DK-BD-

SMS - ZELENI se zavzemamo  za varovanje javnega interesa. Borimo se za reševanje problematike sistemske korupcije in nedotakljivosti elit, ki preko neformalnih mrež vplivajo na delovanje pravne države in znižujejo splošni standard v slovenski družbi. Vztrajali bomo na osebni odgovornosti preteklih in bodočih odločevalcev v javni sferi.

Mag. Darko Krajnc: « SMS – ZELENI  opozarjamo na pereč problem korupcije v Sloveniji in vpliv neformalnih mrež. Gospodarski in socialni stroški korupcije so previsoki. Eden izmed bolj očitnih primerov 'ugrabljene države' je gotovo netransparenten, predrag in vsiljen projekt TEŠ 6. Prepričani smo, da je omreženo tudi delo medijev ter rezultati anket javnega mnenja, ki kreirajo volilni rezultat in kar preko javne televizije ter ostalih medijev 'vsiljujejo' svoje neo-liberalne favorite«.

Predsednik SMS – ZELENI, se je vprašal: «SMS – ZELENI se sprašujemo, kdo nam piše zakone? Ob vsem aparatu javne uprave, najemamo zunanje pravnike, svetovalce, ki nam za visoke stroške, pripravljajo slabe zakone, ki jih mora ljudstvo zavreči na referendumu. Večino državnih pravnih poslov pa obvladujejo štiri odvetniške pisarne«.

SMS – ZELENI  menimo, da naj bi pravna država pomenila spoštovanje vseh odločb, zakonov in organov. Zavzemamo se, da naj se zakone sprejema neodvisno v parlamentu, izvajajo pa naj jih javne in strokovne institucije. Za boj proti korupciji potrebujemo usposobljene kadre in temeljito revizijo premoženja ter dokazovanja po obratnem dokaznem bremenu. Vztrajali bomo tudi na osebni odgovornosti preteklih in bodočih odločevalcev v javni sferi.

Izr. Prof. dr. Bojan Dobovšek s Fakultete za varnostne vede ter član Zelene vlade, je komentiral stanje pravne države v Sloveniji: «elite preko kadrovanja obvladujejo državne institucije. Javni denar se, zaradi vez in vpliva neformalnih mrež, preusmerja v zunanje in privatne institucije, ki nam, med drugim, pripravljajo zakone. Seveda, te zunanje institucije in posamezniki, poznajo tudi zakonske luknje, ki jih preko svojih zastopnikov uporabljajo proti državi, javnem interesu in zakonu ter v korist partikularnih interesov. To seveda ni kaznivo, ker so sprejeti taki zakoni, da jih te odgovornosti rešujejo, je pa zelo problematično«.

Dr. Bojan Dobovšek vidi močne državne institucije kot ključne pri boju s sistemsko korupcijo. Problem je, kot trdi, da tisti, ki so na vrhu politike, delujejo v vladi. »Politiki naj se ukvarjajo s politiko, zakone naj kreira parlament, vlada pa deluje predvsem strokovno,« je povedal dr. Dobovšek  Edini, ki onemogoča povsem samopašno delovanje javnih funkcionarjev je pravni sistem, zato si stranke, z raznimi strategijami, prizadevajo podrediti še sodno vejo oblasti.

Stranka mladih – zeleni Evrope deluje, v slovenskem politične prostoru, kot glasnik utišane večine in predstavlja neomreženo alternativo na obstoječi politični sceni. Skupaj s partnerskimi strankami, gibanji in  posamezniki, združeni na listi SMS ZELENI, odločno nasprotujemo zlorabam pravne države in dvotirni demokraciji, kjer se javne organe zlorablja za osebno korist, zadovoljevanje partikularnih interesov in obračunavanje z nasprotniki. Napovedujemo trd boj proti korupciji v javni upravi, ki dovoljuje nenadzorovano uhajanje javnih sredstev, zaustavlja družbeni in gospodarski razvoj ter siromaši državljanke in državljane.

 

Galerija

Stranka mladih - zeleni Evrope
(SMS-ZELENI)
Rimska cesta 8, 1000 Ljubljana
gsm: +386 (0)31 55 66 26
e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Prijava na e-novice

1+2 =
Ime:
Epošta:

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke. Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.

EU Cookie Directive Module Information