Evropski kongres Evropske zelene stranke

images

Pariška deklaracija

1. POLITIČNA DEKLARACIJA O KRIZI V EVROPI
Evropska unija se sooča s finančno, ekonomsko in socialno krizo. Ogrožena je monetarna stabilnost, povečujejo se protesti po ulicah in konvencionalni politični proces kot kaže nima podlage v volilnem telesu. Desni populizem in netolerantnost se povečujeta, pojavlja se zahteva po participativni demokraciji. Borba za evropsko demokracijo še ni dobljena.
Posledice globalne kazino ekonomije in finančnih špekulacij vplivajo na realno ekonomijo, slabo pripravljene vlade pa ne morejo uspešno ukrepati na globalnem nivoju.
Običajni državljani se počutijo nemočne in prevarane ob blažilnih ukrepih, ki slonijo na njihovih plečih, medtem ko veliki igralci na finančnem sektorju poslujejo kot običajno. Socialna neenakost se povečuje in z njo se oddaljujemo modelu socialne pravičnosti, ki jo vsi želimo podpreti.
Podpiramo pravico do mirnih protestov po celem svetu in razumemo jezo in razočaranje občanov nad ideološko peljano politiko, ki kaznuje večino in nagrajuje manjšino.
Kriza je razgalila napake v zasnovi ekonomije v evroconi, posledice pa je težko obvladati. Za reševanje teh vgrajenih strukturnih problemov bodo potrebni veliki in odločni koraki, ki bodo imeli posledice na vse članice, ne glede na to ali so v območju evra ali ne.
Razvijamo Green New Deal za Evropo, vrsto politik, ki predstavljajo inovativne in medsebojno povezane rešitve za izzive 21 stoletja – te zahtevajo novo politično razmišljanje in novo evropsko vizijo.
Ne trdimo da imamo vse odgovore, vendar verjamemo, da lahko zeleni trasirajo kredibilni odgovor na večglavo krizo. Zelena izhodna politika bo pripomogla k ponovni postavitvi socialno pravične, okoljsko trajnostne in resnično demokratične prihodnosti za Evropo.

2. IZHOD IZ KRIZE – 12 ZELENIH PREDLOGOV ZA SOCIALNO PRAVIČNE IN TRAJNOSTNE REŠITVE
1. Grški dolg naj bo vzdržen, torej naj se odpiše večji delež dolga, povprečno 60% in ne le 25% kot je sedaj predlagano.
2. Potrebno je zagotoviti zanesljiv in učinkovit mehanizem za finančno stabilnost Evrope.
3. Višja kapitalska ustreznost bank, večja kontrola, nadzor, uporaba javnih in zasebnih sredstev, povečati volumen na 300 milijard evrov.
4. Potrebno je spremeniti finančne pogoje posojilodajalcev (EU, ECB, IMF) za večjo zaščito najbolj ranljivih skupin in za manjšo zaščito priviligiranih ustanov.
5. Močna re regulacija evropske finančne industrije, ki naj se omeji na realne posle v realnem sektorju. Aktivnosti, ki ne dokazujejo javne socialne ali ekonomske koristi, se morajo prepovedati.
6. Obširna evropska davčna strategija. Socialna kohezija in trajnostni razvoj nista mogoča brez globoke transformacije davčnega sistema po celi Evropi. Evropa mora uvesti davek na finančne transakcije, evropske okoljske in klimatske davke, minimalne davke in ukinitev davčnih oaz.
7. Ustanovitev evropskega monetarnega fonda, ki bo po varoval evropsko finančno stabilnost in enakopravno sodeloval na svetovnem finančnem trgu.
8. Makro ekonomske primerjave držav članic bi se morale izboljšati z uvedbo ekonomsko relevantnih socialnih in okoljskih indikatorjev kot: neenakost osebnih prejemkov, stroški za izobraževanje, okoljski odtisi, produktivnost.
9. Povečanje EU proračuna kot instrumenta ekonomske politike.
10. Green New Deal za Evropo kot odgovor in izhod iz krize.
11. Bolj politično integrirana in bolj demokratična Evropa: najbolj pomembni politični dokumente bi Evropska komisija lahko sprejemala le ob soglasju Evropskega sveta in evropskega parlamenta.
12. Konvencija za novo Evropo: potrebne so spremembe evropske pogodbe, tako da bo bolj demokratična, da bo pri odločitvah sodelovalo več partnerjev, parlamentov držav članic, tako da bo proces odločanja bolj demokratičen in transparenten.

 

Evropski kongres Evropske zelene stranke Pariz, 11-13 november 2011.

 

Galerija

Stranka mladih - zeleni Evrope
(SMS-ZELENI)
Rimska cesta 8, 1000 Ljubljana
gsm: +386 (0)31 55 66 26
e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Prijava na e-novice

1+2 =
Ime:
Epošta:

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke. Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.

EU Cookie Directive Module Information