Stranka mladih - Zeleni Evrope proti aktivaciji 37.a člena Zakona o obrambi

Javni poziv poslankam in poslancem Državnega zbora o resnem razmisleku pred morebitno aktivacijo 37.a člena Zakona o obrambi - vojska je vojska in policija je policija!

V Stranki mladih – Zeleni Evrope se zavedamo resnosti situacije in podpiramo Vlado Republike Slovenije v ukrepih za zajezitev širjenja virusa, kot tudi v ukrepih za pomoč ljudem in gospodarstvu.

V nobenem primeru pa se v danem trenutku in razmerah ne moremo strinjati z aktivacijo 37.a člena Zakona o obrambi, sploh pa ne v povezavi z epidemijo koronavirusa.

Že po sedanjem 4. odstavku 37. členu lahko vojska v sodelovanju s policijo varuje mejo: »Slovenska vojska lahko sodeluje s policijo pri širšem varovanju državne meje v notranjosti državnega ozemlja v skladu z načrti in po predhodni odločitvi vlade. Pripadniki Slovenske vojske pri opravljanju teh nalog nimajo policijskih pooblastil.«

Po 37.a členu pa bi vojska lahko samostojno izvajala policijska pooblastila ter naknadno obvestila policijo: »O opravljenih pooblastilih iz prvega odstavka tega člena  nemudoma obvestijo policijo.«

Gre za skrajno možnost, ko bi se varnostne razmere poslabšala do te mere, da policija, tudi v sodelovanju z vojsko brez policijskih pooblastil, varovanja meje več ne bi mogla zagotavljati.

Vojak ni policist, kot zobozdravnik ni okulist. Sicer imajo določena skupna znanja, a ko boste odločali o zakonu se vprašajte, kakšne bi morale biti razmere, da bi zaupali okulistu puljenje zoba.

V vsakem primeru pa Vlado RS pozivamo, da pripravi in s poslanskimi skupinami v Državnem zboru uskladi predlog, ki bi ga v primeru zaostritve varnostnih razmer na južni meji brez nepotrebnega izgubljanja časa potrdilo zadostno število poslank in poslancev.

Igor Jurišič,

Predsednik Stranke mladih – Zeleni Evrope

Galerija

Stranka mladih - zeleni Evrope
(SMS-ZELENI)
Rimska cesta 8, 1000 Ljubljana
gsm: +386 (0)31 55 66 26
e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Prijava na e-novice

1+2 =
Ime:
Epošta:

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke. Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.

EU Cookie Directive Module Information