V Mariboru odslej zelo hitra zdravniška obravnava

 

V torek, 6.11.2018 smo simbolično v "Apoteki" restavracije Maribor predstavili možnosti uvedbe hitre zdravniške oskrbe v lekarnah, ki jo v svetu že poznajo, v Mariboru in Sloveniji pa imamo vse možnosti, le nekaj dobre volje je potrebno.

Uvodoma smo predstavili izjavo mag. Miroslava Mihaliča, ki je zapisal:

"Farmacevti se dnevno soočamo s pacienti, ki prihajajo k nam z blagimi zdravstvenimi težavami. Nekaterim lahko z zdravili, za katera ne potrebujejo zdravniškega recepta, pomagamo zgolj v omejenem obsegu ali pa jih napotimo k njihovemu osebnemu zdravniku.

Pogosto se zgodi, da ljudem zmanjkajo zdravila, ki jih jemljejo redno, osebni zdravnik pa zaradi spleta okoliščin ni dosegljiv in ostanejo brez terapije.

Čeprav prepoznamo zdravstveno težavo oziroma stisko ljudi, jim vselej ne moremo pomagati, saj bi za izdajo ustreznega zdravila potrebovali zdravniški recept.

Takšni pacienti bodo tako imeli možnost do hitre obravnave pri splošen zdravniku v lekarni oziroma v neposredni bližini lekarne, ter tako v najkrajšem času prišli do zdravila.

Hitra ambulanta bo namenjena tistim pacientom, za katere ne bo potrebna posebna zdravstvena obravnava in diagnostika. To pa pomeni, da bo zdravnik v krajšem času pomagal več pacientom kot pa sicer v ambulanti splošne medicine.

Na tak način bomo marsikateremu Mariborčanu prikrajšali ure, ki bi jih sicer preživel v čakalnici pri osebnem ali dežurnem zdravniku, ter posledično zmanjšali obremenitev zdravnikov na primarnem nivoju."

Ob predstavitvi pilotskega projekta uvedbe "hitrega zdravnika", kar je ena od točk programa Stranke mladih - Zeleni Evrope in županskega kandidata Igorja Jurišiča, je dr. Miha Munda spregovoril o možnosti takojšnje uvedbe hitre zdravniške oskrbe:

"Že danes lahko brez dodatnih sredstev omogočimo hitro pomoč pri jasnih bolezenskih znakih in sicer v okviru triaže v ambulanti nujne medicinske pomoči. Triaža je sicer namenjena določanju stopnje nujnosti posameznega pacienta, brez večjih težav bi lahko triaža v primeru izjemno jasno vidnih bolezenskih znakov pacienta odpravila z receptom. S tem bi se bistveno zmanjšala gneča v čakalnici, možnost prenosa nalezljivih bolezni in obremenitev urgentnih zdravnikov, saj bi nekatere paciente lahko odpravili v nekaj minutah. Takšni pacienti bi lahko s tem receptom prevzeli ustrezna zdravila v dežurni lekarni, ki sicer ne deluje v istem objektu, a je od urgence oddaljena le dobrih sto metrov. V naslednjem koraku bi lahko takšno oskrbo nudili pacientom v tistih lekarnah, ki delujejo v isti stavbi, kot zdravstvene ambulante, saj verjamem, da bi tak "hitri zdravnik" lahko obravnaval bistveno več pacientov in bi se ostali lahko posvetili pacientom, ki nimajo izrazitih bolezenskih znakov in ki za diagnozo potrebujejo dodatne preiskave in nekoliko daljšo obravnavo. Verjamem, da bo Minister za zdravje g. Samo Fakin z odobravanjem prisluhnil temu predlogu in podprl tak pilotski projekt, saj je koherenten z njegovimi najavami po zmanjšanju čakalnih vrst. Po uspešnem prehodnem obdobju lahko pričakujemo novo dimenzijo zdravstvene oskrbe, ki bo olajšala delo zdravnikom in življenje pacientom."

Igor Jurišič, županski kandidat je k zgoraj navedenemu še dodal:

"Ideja o "hitrem zdravniku" ni zrasla na mojem zelniku, ampak sem jo spoznal v številnih državah, v katerih sem potoval. Tudi v Sloveniji že imamo nekaj podobnega, saj lahko že danes v ambulanti v prostorih optike opravite okulistični pregled in pridobite recept po katerem vam izdelajo ustrezna očala. V primeru "hitrega zdravnika" gre torej za obliko medicinske pomoči, ki jo v svetu že poznajo. V Veliki Britaniji lahko pacienti v določenih primerih pridobijo zdravniški recept celo preko spleta (primer: http://www.villakayuputihbali.com/ourtime-dating-site-sign-in/ ). V ZDA imajo obliko hitre zdravniške obravnave v določenih lekarnah, ki imajo ustrezne kadrovske in prostorske zmožnosti. Tudi sam sem koristil takšno oskrbo v azerbajdžanski prestolnici, ko sem zaradi vnetja grla obiskal lekarno, kjer me je farmacevt napotil do zdravnika, ki je po hitri obravnavi uredil ustrezen recept, na podlagi katerega sem z ustreznim zdravilom lekarno zapustil v manj, kot petih minutah. Verjamem, da smo tudi v Sloveniji zmožni olajšati življenje pacientom ter posledično razbremeniti, že tako prezasedene, zdravnike."

Galerija

Stranka mladih - zeleni Evrope
(SMS-ZELENI)
Rimska cesta 8, 1000 Ljubljana
gsm: +386 (0)31 55 66 26
e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Prijava na e-novice

1+2 =
Ime:
Epošta:

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke. Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.

EU Cookie Directive Module Information