Stališče Stranke mladih – Zeleni Evrope do postavitve vetrnih elektrarn na Pohorju

Uvodoma v Stranki mladih – Zeleni Evrope podpiramo alternativo elektrarnam na fosilna goriva, kamor zagotovo spadajo tudi vetrne elektrarne.

Naša načelna podpora vetrnim elektrarnam pa ne pomeni, da podpiramo gradnjo le-teh povsod in za vsako ceno.

Ob primerjavi s tujino vidimo, da se vetrne elektrarne postavljajo predvsem na območja, ki so enostavno dosegljiva in kjer je poseg v naravo minimalen, izkoristek pa dovolj velik, da upravičuje postavitev vetrnih elektrarn, ne pa da je črpanje evropskih sredstev poglaviten ali celo edini razlog.

V primeru postavitve vetrnih elektrarn na Pohorju bi gradnja vetrnic pomenila neprimeren poseg v prostor, ki bo vplival tako na gozdove kot tudi na okoliške prebivalce in živali.

Ob vseh okoljskih izzivih, ki bi jih gradnja vetrnih elektrarn predstavljala, pa se pojavlja tudi vprašanje smiselnosti izgradnje, saj bi le-te proizvedle bistveno manj električne energije, kot jo proizvede najmanjša elektrarna v verigi Dravskih elektrarn.

Ob vsem navedenem in ob upoštevanju tako okoljskih, kot ekonomskih dejavnikov, v Stranki mladih – Zeleni Evrope ne moremo soglašati z gradnjo vetrnih elektrarn na Pohorju in s tem stališčem podpiramo civilno iniciativo ter stališča občinskih svetov občin, ki so prišli do enake ugotovitve.

Seveda pa v Stranki mladih – Zeleni Evrope podpiramo gradnjo vetrnih elektrarn na degradiranih območjih z dovolj vetra, kjer bi bil vpliv na okolje minimalen, izkoristek pa dovolj velik, da bi imela takšna gradnja smisel.

Bolj kot o gradnji dodatnih energetskih objektov pa v Stranki mladih – Zeleni Evrope spodbujamo aktivne ukrepe za varčevanje z energijo, saj lahko na tak način zmanjšamo porabo energije do te mere, da razmišljanje o gradnjah novih energetskih objektov v takšnem obsegu ne bo potrebno.

Igor Jurišič,

Predsednik Stranke mladih – Zeleni Evrope

Galerija

Stranka mladih - zeleni Evrope
(SMS-ZELENI)
Rimska cesta 8, 1000 Ljubljana
gsm: +386 (0)31 55 66 26
e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Prijava na e-novice

1+2 =
Ime:
Epošta:

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke. Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.

EU Cookie Directive Module Information