Sodelovanje med SMS - Zeleni in mariborskimi Romi

 

 

Na tiskovni konferenci smo spregovorili o romski problematiki v mestu, predvsem v smeri vključevanja Romov v procese so-odločanja v mestu. Po besedah tajnika Romskega društva Romani kafenava dobrota, g. Ahmeta Mehmetija je 80% mariborskih Romov rojenih Mariborčanov in zato bi bilo prav, da se MOM uvrsti na seznam občin, ki imajo pravico do romskega svetnika. Glede na to, da danes te pravice nimajo, se je zahvalil Stranki mladih - Zeleni Evrope, ki ga je uvrstila med kandidate za mestni svet, ter postavila tri rome na prva mesta kandidatnih list za mestne četrti Studenci, Magdalena in Tabor. To so poleg g. Mehmetija še g. Mario Mehmedovič, ki je ob enem tudi predsednik omenjenega društva in vodja romske restavracije ter g. Zumer Bejta, ki je zaposlen na Andragoškem zavodu Maribor in je koordinator za romska vprašanja (slednji zaradi službenih obveznosti ni bil prisoten na tiskovni konferenci).

Na tak način želimo romski in ostali javnosti pokazati, da nam je mar za sožitje v mestu in v kolikor bomo omogočili romski skupnosti aktivno sodelovanje pri odločanju o mestu smo prepričani, da bo to dobro za vse. Podpis sporazuma pa je prvi korak v tej smeri.

V sporazumu, kot je podpisan, se zavezujemo, da, ne glede na izid volitev, svetniška skupina Stranke mladih - Zeleni Evrope ne bo podpisala nobene koalicijske pogodbe, ki ne bi vključevala vsebine, dogovorjene v podpisanem sporazumu. Podpis takšnega sporazuma je novost v slovenski politiki, ki bo na tak način postala bolj transparentna in bližje državljanom.

Glede zaveze k 24% zmanjšanju stroškov vodarine in kanalščine tiče, pa smo predstavil projekt ponovne uporabe odpadne vode za splakovanje stranišč. Poenostavljena skica je v prilogi, seveda pa je sistem lahko tudi kompleksnejši. Skico sem na tiskovni konferenci pospremil s podatkom, da 24% pitne vode porabimo za splakovanje stranišč. Vsak Slovenec dnevno porabi v povprečju 32l pitne vode za splakovanje stranišča, kar pomeni 12.000 litrov letno. V Stranki mladih - Zeleni Evrope tako ne obljubljamo znižanja cene kubičnega metra vode, ampak ponujamo rešitev, kako brez vpliva na kakovost življenja zmanjšati stroške za 24%.

Naša vizija je, da poiščemo ustrezna evropska sredstva, v najslabšem primeru pa zagotovimo kredit, ki se bo odplačeval izključno s prihrankom. Z drugimi besedami, do izplačila kredita, bomo prejemali položnice v enaki višini, kot doslej, le da bo 76% namenjeno za stroške vode in kanalščine, 24% pa za poplačilo kredita, po odplačilu pa bomo plačevali v povprečju 24% manj, kot danes. S to investicijo lahko pomagamo tudi tistim, ki potrebujejo temeljito obnovo dotrajanih vodovodnih in kanalizacijskih cevi, kar bo pomenilo le, da bodo zaradi višje vrednosti investicije, položnice v sedanji višini prihajale nekoliko dlje časa. V nobenem primeru pa se mesečni strošek ne bo povečal. To je tudi alternativa novi čistilni napravi, saj bo zmanjšanje obremenitve za 24% pomenilo nov razmislek o potrebi po novi čistilni napravi.

Oboje - sporazum o sodelovanju ter 24% znižanje stroškov vode in kanalščine ne bo negativno vplivalo na proračun MOM. Še več, z zmanjšanjem količine odpadnih vod bo tudi 24% manjša obremenitev čistilne naprave, kar lahko korenito spremeni načrte in potrebe po (do)gradnji centralne čistilne naprave.


Igor Jurišič, predsednik Stranke mladih - Zeleni Evrope in kandidat za župana Maribora

Galerija

Stranka mladih - zeleni Evrope
(SMS-ZELENI)
Rimska cesta 8, 1000 Ljubljana
gsm: +386 (0)31 55 66 26
e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Prijava na e-novice

1+2 =
Ime:
Epošta:

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke. Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.

EU Cookie Directive Module Information